چرخ پنچرشده بازار پلیمرها و محصولات پتروشیمی
نیاز به خنثیسازی اثر تکانههای قیمتی جدی است
پلیمر پلاست مولایی: در بازار محصولات پتروشیمی رشد قیمتها همچنان ادامه دارد. رفتار دو بازیگر اصلی این بازار و رشد بهای این محصولات، چه در بورس کالا و چه در بازار آزاد، سناریویی جز تداوم صعود قیمتها را تداعی نمیکند. در هفته گذشته که بهای نیمایی ارز به رشد محدود ۲۲۶ تومان اکتفا کرد، قیمتهای جهانی با اثری قدرتمندتر از سابق وارد صحنه شدند و سبز پوش شدن بهای پایه محصولات پتروشیمیایی را طی هفته گذشته رقم زدند. بازارهای جهانی نفتخام که هفته گذشته وارد کانال افزایشی شده و قیمتهای ۴۳ دلاری را نیز تجربه کردند از جمله عوامل اصلی رشد قیمتهای جهانی بهشمار میروند. همچنین صعود بهای نفتا به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی و رسیدن به بهای ۳۷۳ دلار نیز مزید بر علت شد و به استمرار افزایش بهای محصولات پتروشیمیایی منتهی شده است.
حجم عرضه پلیمرها در هفته گذشته
پلیمرها با رشد ناچیز ۱۵/ ۱درصدی به ۸۵ هزار و ۹۹۴ تن رسید و ۵۷/ ۷۵درصد از این میزان عرضهها مورد معامله قرار گرفت. این آمار و ارقام به شکل زیر پوستی حکایت از تمایل به افت حجم معاملات دارد آن هم در شرایطی که تولیدکنندگان به طور مستمر با رشد قیمتها مواجه میشوند و هربار این رشد دلیلی متفاوت از گذشته دارد.
اینکه این دو اهرم اصلی تعیین قیمت اصرار به نواختن سازی متفاوت دارند سبب شده آرامش از دادوستدهای محصولات پتروشیمی فاصله بگیرد و جو بیثباتی با چاشنی رشد بیرویه و غیرمنطقی بر نرخهای این بازار تحمیل شود. در حالیکه متضرر اصلی این شرایط بخش تولیدی اقتصاد است که قرار بر این بود در سال حمایت از تولید ملی، جانی دوباره بر آن دمیده شده و روی خوش روزگار را به خود ببیند که البته با این استمرار در رشد بهای مواد اولیه آنهم هربار با دلیلی متفاوت، این اهداف آنچنان دستنیافتنی ترسیم میشوند که شاید یادکردن از آن به عنوان آرزویی محال عبارتی اغراقآمیز نباشد.
میزان دادوستد پلیمرهای بورس کالا نیز با۵۱/ ۱درصد افت به ۶۴ هزار و ۹۸۸ تن رسید که نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه و اتمام سهمیههای تولیدکنندگان را میتوان از جمله دلایل کاهش حجم معاملات بهشمار آورد. بهرغم این امر همواره رقابتهای قیمتی برای خرید برخی مواد پلیمری جذاب وجود دارد. بیشترین رقابت قیمتی طی هفته گذشته مربوط به پلی پروپیلنهای شیمیایی و نساجی بود که رقابتهای قیمتی بالاتر از ۵۰ درصد را نیز تجربه کردند. پس از آن پلیاتیلنها قرار داشتند که رقابت ۳۸ درصدی برای برخی از گریدهای آن بهچشم میخورد.
تحلیل بازار آزاد مواد پتروشیمی
به گزارش دنیای اقتصاد در تحلیل بازار آزاد محصولات پتروشیمیی نیز میتوان انگشت اتهام را به سمت محرک قدرتمند آن یعنی بهای آزاد ارز نشانه رفت. ورود بهای ارز به کانال ۲۷ هزار تومانی در هفته گذشته اثر خود را بر قیمتهای بازار آزاد محصولات پتروشیمیایی منعکس کرد و جو کلی بازار را به سمت قیمتهای بالاتر سوق داد.
آن هم در شرایطی که قیمتهای فعلی به قدری بالا هستند که میتوان گفت کشش نرخهای بالاتر نه تنها برای مصرفکننده نهایی بلکه برای بخش تولید نیز وجود ندارد و بسیاری از واحدهای تولیدی به شدت تحتفشار این رشد نرخها بوده و در خطر تعطیلی قرار گرفتهاند. بر این اساس به جهت حمایت از بازار در برابر این ریسکهای همیشگی، اهتمام به رویکردهای باثبات که کمترین اثر را از تکانههای قیمتی بگیرند جدی است و باز هم بحث رجوع به توسعه ابزارهای مالی با محوریت تعمیق بورس کالا به عنوان یکی از بازوهای بازار سرمایه بهعنوان راهکاری قابلاتکا برجسته میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.